ESG toidutootmises
7.11 - 28.11.2024
Koolitus toimub 7.11, 20.11, 21.11, 27.11 ja 28.11.2024 kl 10 - 17
Sihtrühm: Toiduainete töötlemisega ja/või tootmisega tegelevate ettevõtete juhid ja töötajad, sh väike- ja mikroettevõtete juhid, tootmisjuhid, tehnoloogid, toiduvalmistajad ja -töötlejad, jt töötajad, kes vajavad juhtimis- ja tehnoogiaalaseid teadmisi ning oskusi, samuti toiduainete töötlemisega või selles valdkonnas ettevõtlusega alustajaid.
Grupi suurus: 12 osalejat
Õppe alustamise nõuded: eraldi nõudeid ei ole, kasuks tuleb kogemus toiduainete tootmisel ja töötlemisel.
Koolituse lõpuks õppija:
teab ja tunneb ESG põhimõtteid toiduainete töötlemisel;
teab ja tunneb toidutootmise ja töötlemise standardeid ja regulatsioone;
oskab ESG põhimõtteid ja tegevusi ettevõttes planeerida ning teab, kuidas neid rakendada;
oskab koostada ESG jätkusuutlikku strateegiat ettevõttes.
Õppe sisu:
Auditoorne töö: 16 tundi
ESG ehk jätkusuutliku ettevõtluse põhimõtted;
ESG ettevõtte arengustrateegia;
Keskkonna- (Environment), sotsiaalsete (Social) ja juhtimisalaste (Governance) tegurite arvestamine toidutootmises;
Nõuded ja regulatsioonid toidutootmises; Euroopa Liidu alusdokumendid ja tegevuskavad;
ESG rakendamine toidutootmises ja ettevõttes tervikuna;
Keskkonnaalane vastutus;
Tooraine, keskkonnasäästlik tooraine hankimine;
Tooraine jätkusuutlikkus ja selle tagamine;
Standardid toidutootmises;
Toiduohutus ja -hügieen toidutootmises;
Tooraine jätkusuutlikkuse hindamine;
Sertifitseerimine ja sertifitseerimissüsteemid toidutootmises;
Kohaliku tooraine väärindamine;
Tooraine hankimise põhimõtted;
Ringmajandus toidutootmises;
Keskkonnasõbralikud pakendilahendused, jäätmemajandus ja taaskasutus;
Toidujäätmete vähendamine ja minimeerimine;
Jätkusuutlik areng toidutootmises.
Praktiline töö: 23 tundi
ESG tegevused ettevõtte strateegias;
Keskkonnategevused, nende kaardistamine ja hindamine - mõju kliimasoojenemisele ja elurikkusele; kasvuhoonegaasid (CO2 jalajälg), energiakasutus, jäätmekäitlus, ressursitõhusus;
Sotsiaalsed tegevused, nende kaardistamine ja hindamine – hea töökeskkond ja sotsiaalse keskkonna arendamine (panus kogukonda ja keskkonda) – töötajad, personalitöö ja -juhtimine, töökeskkond ja heaolu, mitmekesisus, võrdsed võimalused, kogukond, ühiskond;
Ettevõtte juhtimistegevused, nende kaardistamine ja hindamine – läbipaistvus, juhtimine ja juhtkond, ärieetika, õiguslik käitumine, riskide eesmärkide seadmine. juhtimine
Riskianalüüs ettevõttes ESG rakendamisel – ohud ja võimalused;
Ettevõtte jätkusuutliku strateegia koostamine;
Parimate praktikate ja kogemustega tutvumine toidutootmisettevõtetes, sh mahetoidutootmise ettevõtetes.
Koolitaja: Maarja Mathias – täiskasvanute koolitaja (rahvusvaheline tase 7 koolitajate koolitaja); haridustase: kõrgharidus; üle 10 a. töökogemust Suurbritannias – toidusektoris. Läbinud koolitused FSSC2200, M&S Field to Fork auditor, HACCP, BRC. Viinud auditeerimiseks läbi toiduohutusprogramme enamikele UK/Euroopa suurtoidukettidele ja kohvikutele (M&S, Tesco, Sainsbury, Lidl, Aldi, Spar, Costa, Pret, Boost jt.). Koolitaja omab auditeerimiskogemust mitmetes Euroopa toidutehastes ja on suhelnud igapäevaselt erinevate tootjatega üle maailma - head kogemused Euroopa, Dubai, Skandinaavia, USA turgudel, sh tootearenduses.
tel: 785 0817, 5690 5389
e-post: terje.kruusalu@ewers.ee